This is for the freaks…!

geplaatst in: Blog Martin: Leven tussen wonderen | 0

1 juli
Wat een fantastische ontmoeting met dit schitterende insect, een heidelibel. Waarachtig een sacraal moment. Vermoedelijk is-ie gecrasht en een beetje de weg kwijt… Met m’n telefoon snel even gefotografeerd. Laten we dit wonder – resultaat van 250-300 miljoen jaar evolutie – of creatie (als je wilt) – eens nader beschrijven. De bolvormige facetogen met tienduizenden lichtdetectoren. Samen een superradar, waarmee dit roofinsect elk miniscuul klein vliegje detecteert. Ogen ook met een overzicht van 360 graden! De geweldige hoeveelheid vluchtinformatie/data vanuit de alles signalerende ogen wordt onmiddellijk verwerkt en zo nodig omgezet in actie. Niet te bevatten zo snel als dat proces moet gaan. De libel beschikt dan ook over een superbrein. Ontwikkeld vanuit de vroegst bekende voorouders van zo’n 250-300 miljoen jaar geleden. Ook zo’n bizarre grootheid.
Met de naar voren staande poten met haakjes wordt de prooi gevangen en in een flits naar de getande kaken gebracht. En zie de geniaal ontworpen flinterdunne vleugels, vier stuks. Super…superlichte dooraderde vliezen met een celstructuur. Sterk, maar tevens zo flexibel dat elk vleugelblad door het insect zelf ook is in en uit te buigen tijdens de jachtvluchten. Dit om onwaarschijnlijk geachte vliegbewegingen mogelijk te maken. Maar…ook om te voorkomen dat de libel zelf uit de lucht gepikt wordt door bijvoorbeeld vliegensvlugge zwaluwen tijdens hun scheervluchten. Want als prooi zet een libel voor een zwaluw natuurlijk meer zoden aan de dijk dan een klein vliegje. In de zomer wordt zo boven onze hoofden een voortdurende, bittere luchtstrijd gevoerd. In die ‘survival of the fittest’ heeft de libel zelfs de kwaliteit ontwikkeld om achteruit te kunnen vliegen. En vanuit stilstand kan dit insect in een fractie van een seconde naar topsnelheid schieten: bijna 50 kilometer per uur. Vandaar ook dat ze een blijvende inspiratie zijn voor vliegtuigbouwers. Maar je hoeft geen vliegtuigbouwer te zijn om ervan te genieten. Rond onze boerderij zie ik ze dagelijks vliegen. Mede doordat twee buren vijvers in de tuin hebben. Met een beetje geluk zie ik ze soms langere tijd met een energiezuinige kruissnelheid zigzaggend een klein en luw (veel vliegen) gebied afstropen. Met name de grote exemplaren produceren met de vibratie van hun vleugels een prachtig sonoor bromgeluid. #

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *