Waar komt de pipowagen vandaan?

Curcus Pipo van Pipo de Clown - Budget B & B Hippago

Pipowagens zijn typisch Nederlands. Het woord is niet te vertalen in andere talen. Toen we onze pipowagens nog als B&B verhuurden, mochten we ze van Booking.com ook niet zo noemen. Uiteindelijk hebben we voor elkaar gekregen dat we ze ‘kamers op wielen’ mochten noemen, zodat het onze gasten duidelijk was dat ze niet in een gewone kamer terechtkomen. We gebruiken onze pipowagens nu nog alleen voor gasten die komen overnachten én paardrijden.
Heel toevallig (of misschien onbewust juist niet) hebben wij een pipowagen “Circuspipo” genoemd. De pipowagen van Pipo de Clown heette ook Circus Pipo.

Sapperdeflap!

Nononono voor de Circus Pipo - Budget B & B Hippago

De pipowagens in Nederland zijn geïnspireerd op de woonwagen waarmee Pipo de Clown door het land trok in een Nederlandse televisieserie die liep van 1958 tot 1980. De clown Pipo was weggelopen uit het circus van ‘Dikke Deur’. Samen met zijn vrouw Mammaloe en dochter Petra trok hij de wereld door in een woonwagen die ‘Circus pipo’ heette en werd voortgetrokken door de ezel Nononono. De televisieserie is geschreven door Wim Meuldijk. Eén van de bekendste uitspraken van Pipo de Clown was “Sapperdeflap”. Hij sloot elke aflevering af met de woorden: “Dag vogels, dag bloemen, dag lieve kinderen”.

De pipowagens van Hippago

Onze pipowagens worden gebruikt als slaapplaats voor onze moeder-dochterweekends en andere arrangementen met overnachting plus paardrij-activiteiten. Er is geen sanitair in de pipowagens. Dat is te vinden in ons activiteitengebouw op zo’n vijftig meter afstand.

Max. 3 personen in de

De Circuspipo heeft een tweepersoonsbed van 1.40 x 2.00 meter en er is de mogelijkheid (door tafel en kruk aan de bank te schuiven) om er een kinderbed bij te maken. Dit bedje meet 70 x 175 cm. Verder staat er nog een hoge kast, waarin de spreien liggen, die kunnen worden gebruikt als het wat koud is.

Circuspipo

Toevallig bleek de woonwagen van Pipo de Clown ook “Circus Pipo” te heten. Wij hebben deze wagen zo genoemd vanwege de sterren. Zo’n wagen zou je bij een circus kunnen aantreffen, toch?

Vlinderpipo

De Vlinderpipo heeft een oppervlakte van 8 m2 en telt 2 stapelbedden met matrassen van 80 x 200 cm. Deze pipowagen is het best te vergelijken met een eenvoudige blokhut. Zeer geschikt voor mensen die wel samen op vakantie zijn, maar liever niet bij elkaar in een tweepersoonsbed willen liggen.

met 2 stapelbedden

In de vlinderpipo vind je een kastje met handdoeken, washandjes en een paar spreien voor als de nachten wat kouder zijn.

Droompipo

De Droompipo heeft een afmeting van 10 m2 en is daarmee onze grootste pipowagen. Er is een tweepersoonsbed van 1.40 x 2.00 meter en een stapelbed met 2 matrassen van 90 x 200 cm. Verder een kast met handdoeken en spreien voor als de nachten wat koud zijn. Er is ook een eettafel met stoelen.

voor max. 4 personen

De droompipowagen is geschikt voor een gezin van 4 personen. De matrassen van het stapelbed hebben een plastic hoes.