StasiametIvolezend

Naam: Stasia spreek je uit als Stasja en niet als Staazieaa. Ik ben nogal allergisch voor het verkeerd uitspreken van mijn naam. Ik heb in Emmen op de middelbare school gezeten. Onze wiskunde- (slechtste vak) leraar riep regelmatig op zijn Drents: Staazieaa, kom eens voor de klaaz. Dan ging ik weer helemaal voor schut.
LezingGoirleGeboren: In de 20-ste eeuw. Jij ook? Da’s toevallig. Dan zijn we dus even oud.
Woonplaats: Elim (bij Hoogeveen in Drenthe). Voordat we hier woonden had ik nog nooit van Elim gehoord. Toch schijnt de naam nog wel eens in een kruiswoordraadsel voor te komen. Het betekent oase. We hebben een kledingzaak in het dorp gehad, die ‘Oase’ heette. Er is vijf jaar opheffingsuitverkoop geweest.
Opleiding: HBS-A (dus zonder wiskunde en aanverwante vreselijke vakken); bachelor Sociologie; Sociale Academie Cultureel Werk plus Hoger Sociaal Pedagogisch Onderwijs en verder nog wat diploma’s: onder meer voor de uitgeverij en voor basisinstructeur (om ponyrijlessen te geven) en ik ben ook officieel bedrijfshulpverlener.
Beroep: Vroeger wilde ik dierenarts worden, maar zoals eerder geschreven was ik nogal slecht in de B-vakken (zoals biologie). Bovendien kan ik niet goed tegen bloed. Tsja, wat moet je dan? In het onderwijs natuurlijk! Ik ben dertien jaar lerares maatschappijleer geweest en een paar jaar uitgeefster van leermateriaal. Nu ben ik organisator van logeerweekends en moeder-dochterweekends (en moeder-zoonweekends en vader-dochterweekends). Ik heb al jarenlang geen tijd gehad om nieuwe boeken te schrijven. Mijn ‘oude’ boeken heb ik wel kunnen updaten en opnieuw uitgegeven.
Kleur ogen: Blauw.
Haarkleur: Steeds minder blond, maar gelukkig nog niet grijs. Ik verf het zelf en dat bevalt goed. Ik heb er een hekel aan heel lang bij de kapper te zitten. Misschien zou een ramp tot vamp kapsel make-over toch niet zo’n slecht idee voor mij zijn. Zolang het maar niet voor de tv hoeft.
Lengte: Stokmaat 1.68
huifkaropzijnchineesGewicht: Daar lieg ik altijd over en ik houd niet van liegen. Een vrouw vraag je niet naar leeftijd of gewicht. Ik kan je verklappen dat ik lichter ben dan mijn ruinen Zadok en Zanou. Zij eten ook veel te veel hooi.
Hobby’s: Paardrijden (verrassing!); lezen (paardenbladen! en spirituele boeken); tv-kijken (journaal en alle talentenprogramma’s); pianospelen (moet ik nodig weer gaan doen).
Echtgenoot: Martin. Hij was verslaggever van beroep maar is inmiddels vennoot in ons gezamenlijk bedrijf met als specialisaties boomaanplanter, strontuithetweilandruimer, baksleper, stratenmaker, praatjesmaker en spuitaanzetter.
Lievelingseten: Patat met, zonder spruitjes (bah).
Lievelingskleur: Azuurblauw met een wit wolkje.
Favoriete muziek: Gouwe oudjes jaren ’60 en verder alles waar een beetje melodie in zit.
Favoriete kinderboek als kind: De serie Black, de zwarte hengst en verder alle zielige dierenverhalen.
Favoriete kinderboek nu: Ik heb al lang geen kinderboeken van anderen meer gelezen, moet ik weer eens doen.
Favoriete dieren: Paarden en honden.
Wens: Mijn droomwens van de boerderij met paarden is al uitgekomen. O, nu weet ik ineens wat ik écht het liefste wil: een boek van mij in het Chinees vertaald. Geweldig lijkt me dat. Ik kan niet eens controleren of het wel mijn boek is; ze kunnen me wel van alles op mijn mouw spelden. Hmm ook toevallig, kijk eens rechts!
Hekel aan: Opruimen (van dieren), vroeg opstaan.