Net als mensen, worden dieren gestoken, of ze snijden zich, kneuzen een bot, of zijn misselijk van verkeerd of teveel eten. Allergieën en ontstekingen, maar ook emoties zoals eenzaamheid, verveling, trauma’s en angsten (denk aan vuurwerk) komen bij dieren net zo vaak voor als bij de mens. Voor dieren kun je een prachtige EHBO-set maken van natuurlijke middelen.

In deze workshop Natuurlijke EHBO voor dieren, die verzorgd wordt door Logeerboerderij Hippago in samenwerking met praktijk Yryda, maak je kennis met verschillende middelen die een zeer krachtige ondersteunende werking hebben voor je dier, en in acute gevallen direct hun werk zullen doen. We houden het in deze workshop Natuurlijke EHBO voor dieren beperkt tot eerste hulp bij kleine ongelukken en ongemakken.

Wat mag er zeker niet ontbreken in je Natuurlijke EHBO-kist?
* Bachbloesem remedies
* Homeopatische middelen
* Etherische oliën (aroma therapie)
* Schussler celzouten.

Wat doen deze natuurlijke middelen precies? In het schema hieronder zie je op welke gebieden de middelen een werking hebben.
Op grofstoffelijke gebied zijn verwondingen vaak direct zichtbaar. Denk hierbij aan prikken, snijden, verstuikingen, wonden, vitaminetekorten e.d. Op het fijnstoffelijk gebied zijn klachten veelal van emotionelere aard, zoals trauma’s. Op het etherische gebied –  het zielsgebied –  zijn de klachten vaak minder acuut. Hier hebben we te maken met blokkades en trauma’s die zich vastgezet hebben. Daar hebben de we de transformerende kracht van bijvoorbeeld aurahealing of magnetiseren voor nodig.

Hieronder een korte uitleg van de middelen en hun werking.

Bachbloesem therapie
De Bachbloesemtherapie is ontwikkeld door Edward Bach (1886-1936). Door eigen uitgevoerd onderzoek en nauwkeurig waarnemen kwam deze bijzondere Engelse arts tot de conclusie dat de echte oorzaak van ziekte niet zozeer op lichamelijk niveau moest worden gezocht, maar eerder in een onbalans van de geest. Backbloesems worden daarom ook veel toegepast bij psychische klachten als angst, onzekerheid, besluiteloosheid e.d., maar ook ter voorkoming van lichamelijke klachten. Edward Bach stelde: “De bloesemremedies werken samen met onze innerlijke gids en innerlijke leraar, de ziel, die steeds met en vóór ons is.”

Homeopathie
Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit vermogen zie je bijvoorbeeld wanneer je een wondje oploopt en je lichaam dit zelf binnen enkele dagen geneest. Homeopathische middelen stimuleren en activeren de van nature aanwezige kracht tot zelfherstel.
Het overgrote deel van de homeopathische geneesmiddelen wordt bereid uit planten of andere natuurlijke producten. Veel planten, die bij onverdunde inname of aanraking bepaalde ziekmakende verschijnselen veroorzaken, kunnen in verdunde vorm juist een genezend effect hebben. Op dit verschijnsel berust het grondprincipe van de werking van homeopathische middelen: “Het gelijke met het gelijkende genezen”. Dit wordt het “similia principe” genoemd.

Aromatherapie met essentiële oliën
Etherische oliën werken zowel geestelijk (door inademing) als lichamelijk (via de huid). De geuren geven via duizenden reuk-epitheelcellen seintjes aan de hormonale centra in de hersenen. Via de huid kunnen de etherische oliën bijvoorbeeld pijn verlichten, vocht afvoeren, bacteriën doden of de huid verbeteren.

Schussler celzouten
Schussler celzouten worden gebruikt wanneer uit klachten blijkt dat er op celniveau een tekort is aan minerale zouten. Deze zouten vullen we weer aan. De Schussler celzouten werken goed bij fysieke klachten, zoals krampen en een slechte vacht (bij dieren) maar ook bijzonder goed bij emotionele klachten, zoals altijd krabben, onrustig zijn en paarden die ‘bokkig’ blijven doen.

 Welke klachten gaan we behandelen tijdens de workshop Natuurlijke EHBO voor dieren?
* Spier en gewrichtsklachten
* Steek, snij, schaaf en andere wonden
* Angsten en trauma’s
* Spijsvertering, wormen
* Luchtwegen
* Huid (vacht) klachten
* Allergieën
Ook specifieke problemen bij paarden zoals dampigheid, mok, en huidschimmels zullen aan de orde komen.

Wel belangrijk om hier nog even duidelijk te maken dat deze workshop niet bedoeld ter vervanging van een dierenartsbezoek!

Het programma

09.45 – 10.00 uur: inloop en koffie/thee
10.00 – 10.30 uur: een rondje kennismaking

Een ieder die iets te delen heeft (uiteraard is dit niet verplicht) laat een natuurlijk middel uit zijn of haar Natuurlijke EHBO-kistje zien en geeft een pitch (verkooppraatje) van maximaal 1 minuut over het middel. Je beantwoordt in je pitch de vraag: “Waarom mag dit middel in geen enkele Natuurlijke EHBO-kist ontbreken?”

10.30 – 11.30 uur: eerste hulp bij kleine ongelukjes

Wat kun je inzetten bij steek-, snij, schaaf en andere wonden?
Wat kun je inzetten bij huidklachten (klachten in of van de vacht?)

11.30 – 11.45 uur:  pauze
11.45 – 13.00 uur: klachten van de luchtwegen, spijsvertering en spieren en gewrichten

We gaan veel voorkomende klachten behandelen en welke therapieën hier het beste bij gebruikt kunnen worden. Van tevoren hebben we je gevraagd via de mail jouw specifieke vragen op te sturen, zodat we deze kunnen meenemen in dit blok.

13.00 – 13.45 uur: lunch
13.45 – 15.45 uur: allergieën, angsten en trauma’s

In hoeverre zijn klachten lichamelijk dan wel psychisch van aard? Bij allergieën is dat vaak moeilijk te bepalen. Toch valt daar wel het één en ander over te zeggen. En is het mogelijk om met natuurlijke middelen van een angst of trauma af te komen?

15.45 – max. 16.30 uur: eindevaluatie en afscheidsversnapering

Aantal deelnemers en kosten

Er zijn maximaal 10 deelnemers. Kom je alleen, dan bedragen de kosten € 150,00; kom je met z’n tweeën, dan bedragen de kosten per persoon € 135,00. Ook kinderen vanaf 10 jaar zijn van harte welkom. Onze prijzen zijn inclusief btw, programma, werkboek/handout, koffie of thee, lunch en een afscheidsversnapering.

Voor deelnemers die van ver komen biedt Logeerboerderij Hippago de mogelijkheid om voorafgaand en/of aansluitend aan de workshopdag een Bed & Breakfast overnachting in één van onze pipowagens te boeken. De prijs hiervan bedraagt per nacht € 65,00 voor 1 persoon en € 90,00 voor 2 personen (inclusief btw, toeristenbelasting, ontbijt en eindschoonmaak). Opgeven kan via de mail: hippago@gmail.com onder vermelding van naam en datum workshop.

Wanneer zijn de workshops?

We gaan workshops plannen vanaf september 2022, waarschijnlijk op donderdagen. Op dit moment hebben we nog geen data beschikbaar. Heb je belangstelling, vul dan het inschrijfformulier in. Zodra de data bekend zijn, ontvang je bericht.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven door onderaan deze pagina het formulier in te vullen. Elke deelnemer – dus ook als je met z’n tweeën komt – vult een formulier in.
Je wordt eerst gevraagd welke workshop je wilt volgen (dus “Healing van dieren” of “Natuurlijke EHBO voor dieren”).

    Tip: Bekijk ook onze andere eendaagse workshop: Healing van dieren