
Een goede en onafhankelijke zit van de ruiter is de basis van een goede communicatie met het paard tijdens het rijden. Een paard wordt belast met een zadel en het – bewegend – gewicht van een ruiter. Er gelden dan natuurkundige wetten. Hoe lichter de ruiter en hoe beter hij meegaat met de bewegingen van het paard, hoe makkelijker het paard het heeft. Een wat zwaarder persoon kan het een paard veel makkelijker maken door goed mee te bewegen. Door de mogelijkheid te geven tot bitloos rijden en zonder zadel rijden, hopen we dat ruiters een betere zit ontwikkelen en dat ze zich bewuster worden van hoe een paard beweegt en gestuurd moet worden
Zonder zadel rijden voor een betere zit
De ruiters met de beste zit hebben vaak als kind zonder zadel gereden op een stoute Shetlander, die veelvuldig bokte en alle kanten op rende behalve de goede kant. Ze zijn zo vaak van de pony gevallen, dat ze de tel zijn kwijt geraakt… en ook hun angst om te vallen.
Wij hebben niet direct stoute Shetlanders ter beschikking, maar op bijna al onze pony’s en paarden kan zonder zadel worden gereden en wordt ook zeer regelmatig zonder zadel gereden. Je mag dan wel kiezen voor een zachte barebackpad. Dat is voor jezelf prettiger, maar ook voor het paard.
Tijdens onze moeder-dochterweekends doen we regelmatig aan bitloos rijden en zonder zadel rijden. In een grote groepsles kan dat natuurlijk niet altijd uitgeprobeerd worden.
Bitloos rijden
Voor alle pony’s en paarden hebben we een hoofdstel met bit én een bitloos hoofdstel. Waarom bitloos, zul je je afvragen? In de laatste twee decennia is er veel te doen geweest rondom paardenwelzijn. Er zijn vragen gesteld over het rijden met een bit, of het gebruik van zweep en sporen. Heel terecht natuurlijk, de paardensport ontwikkelt zich.
Over bitten zijn al vele boeken geschreven, maar inmiddels ook over bitloos rijden. Onze ervaring is dat bitloos rijden niet veel anders is dan rijden met bit. Voor de ruiter, bedoel ik. Voor de paarden kan het een groot verschil maken, vooral als de teugels door de ruiter als steun worden gebruikt. Op Hippago leren we onze lesklanten eerst met een redelijk losse teugel te rijden. Pas veel later in de opleiding van een ruiter is het rijden “aan de teugel” aan de orde.
Wil je meer lezen over bitloos rijden, ga dan naar een artikel van Bit hierover.
Over de techniek van het bitloos rijden, over de hoofdstellen en hoe ze inwerken, vind je Bitloos rijden informatie.