Een goede en onafhankelijke zit van de ruiter is de basis van een goede communicatie met het paard tijdens het rijden. Een paard wordt belast met een zadel en het – bewegend – gewicht van een ruiter. Er gelden dan natuurkundige wetten. Hoe lichter de ruiter en hoe beter hij meegaat met de bewegingen van het paard, hoe makkelijker Zonderzadelspringenhet paard het heeft. Een wat zwaarder persoon kan het een paard veel makkelijker maken door goed mee te bewegen. Door de mogelijkheid te geven tot bitloos rijden en zonder zadel rijden, hopen we dat ruiters een betere zit ontwikkelen en dat ze zich bewuster worden van hoe een paard beweegt en gestuurd moet worden

Zonder zadel rijden voor een betere zit

De ruiters met de beste zit hebben vaak als kind zonder zadel gereden op een stoute Shetlander, die veelvuldig bokte en alle kanten op rende behalve de goede. Ze zijn zo vaak van de pony gevallen, dat ze de tel zijn kwijt geraakt… en ook hun angst om te vallen.
Wij hebben niet direct stoute Shetlanders ter beschikking, maar op bijna al onze pony’s en paarden kan zonder zadel worden gereden en wordt ook zeer regelmatig zonder zadel gereden. Je mag dan wel kiezen voor een zacht barebackpad. Dat is voor jezelf prettiger, maar ook voor het paard.

Bitloos rijden

Voor alle pony’s en paarden hebben we een hoofdstel met bit én een bitloos hoofdstel. Waarom bitloos, zul je je afvragen? In de laatste twee decennia is er veel te doen geweest rondom paardenwelzijn. Er zijn vragen gesteld over het rijden met een bit en het gebruik van zweep en sporen. Heel terecht natuurlijk, de paardensport ontwikkelt zich.
Over bitten zijn al vele boeken geschreven, maar inmiddels ook over bitloos rijden. Onze ervaring is dat bitloos rijden niet veel anders is dan rijden met bit. Voor de ruiter, bedoel ik. Voor de paarden kan het een groot verschil maken. We werken er naartoe dat er zoveel mogelijk bitloos wordt gereden op Hippago. In ieder geval door ruiters die nog geen onafhankelijke zit hebben.

Wil je meer lezen over bitloos rijden, ga dan naar een artikel van Bit hierover.
Over de techniek van het bitloos rijden, over de hoofdstellen en hoe ze inwerken, vind je Bitloos rijden informatie.