Het western rijden komt uit de Verenigde Staten, het voormalige land van de cowboys. Er zijn veel wedstrijdonderdelen, waaronder pleasure, horsemanship, trailrijden, reining en een aantal onderdelen waarbij gewerkt wordt met koeien of waarbij het paard aan de hand wordt voorgesteld (showmanship at halter). Er zijn ook spectaculaire onderdelen, zoals de barrelrace. Bij de reining worden stops gemaakt met een spoor van een paar meter en gaat het paard een paar rondes in de ‘spin’. Wij geven hier les in de beginselen van het western rijden: in western pleasure en western trail. Maar ook in westernonderdelen naast het paard, zoals showmanship at halter en in hand trail.

Wat is western trail?

Trail betekent letterlijk ‘spoor’. Bij de western trail staat Trail voor het ‘volgen van een spoor in de vrije natuur’. Dit spoor – met hindernissen – wordt in de rijbak nagebootst. De hindernissen zijn bv. een hek dat open en dicht moet worden gedaan, een paar balken waar overheen gestapt moet worden, over een brug lopen, achterwaarts (bv. een L) en draven of galopperen tussen de hindernissen in. Naast deze verplichte onderdelen kan de western trail worden aangevuld met andere hindernissen, zoals een denkbeeldige sloot, het vervoeren van een voorwerp of hindernissen waarbij het paard zich achterwaarts en zijwaarts moet bewegen. Het paard moet bij alle onderdelen volledig vertrouwen op zijn ruiter of begeleider en dus niet schrikken van een vreemd geluid of raar voorwerp.
Om te weten hoe het er professioneel aan toegaat, kijk naar dit filmpje van een Western trail 

 

Spelregels van western trail

Trail rijden gaat over gehoorzaamheid en voorzichtigheid* De gangen die gevraagd worden zijn walk, jog en lope. Tussen de hindernissen dient voldoende ruimte te zijn om de gangen goed te kunnen tonen.
* De houding van het paard is ontspannen en het hoofd wordt gedragen in een natuurlijke positie, met de maantop niet lager dan de schoft.
* Het is niet toegestaan het paard aan te raken buiten de hulpen die gegeven worden bij de sidepass. Andere aanrakingen worden als extra hulp beschouwd en zullen negatief beoordeeld worden.
* Stemhulpen op fluisterniveau zijn wel toegestaan.
* Een pattern bestaat uit minstens 6 hindernissen, waarvan 3 verplichte hindernissen.
* Verplichte hindernissen zijn:
– Het openen, doorgaan en sluiten van een hek. Het hek dient vanaf de linkerkant (met de linkerhand) van het paard gehanteerd te worden en mag nooit een gevaar vormen voor paard of geleider.
– Het gaan over (minstens) vier liggende balken of stangen. Afhankelijk van de gang zijn hier minimale tussenlengtes voor vastgesteld.
– Achterwaarts hindernis. Dit kan bijvoorbeeld een vorm zijn afgezet door balken, of een achterwaartse slalom.
* Optionele hindernissen zijn:
– slalom
– een voorwerp verplaatsen
– het oversteken van een houten brug in ‘walk’
– aan- en of uittrekken van een regenjas of cape
– zijwaarts naar rechts over een hindernis gaan (max 30 cm verhoogd)
– een draai maken in een vierkant van balken
– een sprong over een balk tot max 45 cm hoogte
– andere veilige uitvoerbare hindernissen die je in de natuur kunt tegenkomen
trailles 4
Onaanvaardbare hindernissen zijn:
– (auto-)banden
– dieren
– huiden
– pvc-buizen
– sprongen
– kantelende of bewegende bruggen
– water met drijvende of bewegende onderdelen
– vlammen, rookveroorzakers, brandblussers etc.
– zodanig verhoogde balken of palen dat ze kunnen wegrollen

Van onze paarden kunnen Fly, Sil, Rosé, Ko-I-Noor, Ivo, Jara en Zanou meedoen met de westernlessen. Ivo is in het verleden diverse keren dagkampioen bij het westernrijden geweest.

In Nederland heb je diverse western organisaties, zoals onder meer de AQHA (quarters) en de DAWRA (Arabisch Volbloed in de westernsport. Wij zijn lid geweest van de WRAN, waarbij alle paardenrassen konden meedoen met western wedstrijden.