Showmanship at Halter is één van de dressuuronderdelen uit de westernsport, waarbij niet op het paard wordt gezeten, maar naast het paard wordt gelopen. Het lijkt heel makkelijk, zo met je paard te lopen, maar dat is het zeker niet. Er zijn namelijk nogal wat beperkingen waar je je aan moet houden in het contact met het paard. Maar dat kan wel worden getraind!

Bij Showmanship at Halter wordt de voorbrenger beoordeeld op zijn vermogen het paard te presenteren. Dat begint natuurlijk al bij de voorbereidingen. Het paard moet er supernetjes uitzien, even als de voorbrenger. Het paard is gepoetst, de hoeven in het vet gezet, de manen gekamd, de staart uitgeplozen. De combinatie moet het pattern vlot en soepel volgen, waarbij het paard reageert op de kleinste aanwijzingen van de voorbrenger. En dat is nog niet zo makkelijk. Loopt jouw paard netjes naast je mee? Ook in draf? Zonder te trekken, zonder te rennen, zonder achter te blijven?

De jury (judge) beoordeelt het vermogen van de deelnemer om het paard te presenteren; het paard is hierbij een hulpmiddel. Bij Showmanship at Halter wordt dus gekeken naar het vakmanschap van degene die het paard aan de hand voorbrengt.

Eigenlijk zijn alle paarden geschikt voor dit onderdeel, zolang je een klik hebt met je pony of paard. Eerst even uitproberen dus! Hier is een link naar onze pagina Hippago’s pony’s en paarden.

Het reglement

De jury beoordeelt de combinatie
Bij Showmanship at halter word je beoordeeld door een jury

* Belangrijk! Het paard mag tijdens het hele onderdeel niet worden aangeraakt.
* Het begin: iedereen staat in de line-up naast elkaar opgesteld. Om de beurt moet men een pattern (parcours) lopen. Meestal is dat een stukje stap, draf en een pivot.
* Bij de line-up staat de deelnemer ter hoogte van het oog en de neus van het paard en hij verlaat het hoofd van het paard niet.
* Het leiden van het paard, het achterwaarts gaan, het draaien en het vierkant zetten (set up) gebeurt vanaf de linkerzijde van het paard.
* De leadrope wordt in de rechterhand gehouden nabij het halster met het losse stuk netjes en losjes opgerold in de linkerhand. Het vrije gedeelte van de leadrope mag niet te strak gerold of gevouwen worden.
* Na het pattern inspecteert de jury het paard. De jury loopt een rondje om het paard en dan moet het paard vierkant staan.
* De deelnemer mag nooit met zijn rug naar de jury staan en behoort dus mee te draaien. Hij zorgt ervoor dat de jury het hele paard kan zien aan de kant waar de jury aan het inspecteren is (dit is een lichte variatie op de officiële regel). De deelnemer staat dus aan de linkerkant van het paard wanneer de jury de rechterkant inspecteert en aan de rechterkant als de jury de linkerkant inspecteert.
* Bij het leiden van het paard dient de deelnemer zich ter hoogte van het midden tussen het oog van het paard en halverwege zijn nek te bevinden. Beide armen horen gebogen te zijn vanaf de elleboog en de elleboog dient losjes tegen het lijf aan te liggen, de onderarmen in een natuurlijke positie. De armen mogen nooit helemaal gestrekt zijn.
* De houding van de deelnemer/voorbrenger moet evenwichtig zijn, vol vertrouwen, beleefd en te allen tijde sportief.
* Het pattern moet vlot, netjes en nauwkeurig afgewerkt worden.
* Het paard moet netjes gewassen zijn en de kleding van de voorbrenger moet netjes en schoon zijn.

Het pattern

Een pattern kan de volgende manoeuvres bevatten:
1. Leid het paard vanuit de walk, jog, trot of extended trot
2. Achterwaarts in een rechte of gebogen lijn
3. Een combinatie van rechte of gebogen lijnen
4. Stop
5. Een draai (pivot) van 90 graden, 180 graden, 270 graden of 360 graden of een combinatie hiervan of meerdere draaien. De draai gaat altijd naar rechts. De deelnemer staat links van het hoofd van het paard met het gezicht naar het paard toe. Een draai naar links is niet toegestaan.
6. Een set-up: het paard vierkant neerzetten ter inspectie
Instructie voor de deelnemers in 10 regels
1. Je hebt je paard netjes getoiletteerd en hebt zelf schone en nette kleding aan
2. Je raakt het paard niet aan tijdens het hele onderdeel.
3. Je houdt de leadrope in de rechterhand nabij het halster met het losse stuk netjes en losjes opgerold in de linkerhand. Het vrije gedeelte van de leadrope mag niet te strak gerold of gevouwen worden.
4. Bij het leiden van het paard bevind je je ter hoogte van het midden tussen het oog van het paard en halverwege zijn nek. Je hebt je beide armen gebogen  vanaf de elleboog en je elleboog ligt losjes tegen je lijf met je onderarmen in een natuurlijke positie. Je armen mogen nooit helemaal gestrekt zijn.
5. Op instructie van de jury zet je je paard in de line-up. Je staat hierbij ter hoogte van het oog en de neus van het paard en verlaat het hoofd van het paard niet.
6. De jury geeft aan wanneer je het pattern moet lopen. Het pattern moet vlot, netjes en nauwkeurig afgewerkt worden.
7. Het leiden van het paard, het achterwaarts gaan, het draaien en het vierkant zetten (set up) gebeurt vanaf de linkerzijde van het paard.
8. Na het pattern inspecteert de jury je paard. De jury loopt een rondje om het paard en dan moet je paard vierkant staan.
9. Je mag tijdens de inspectie nooit met je rug naar de jury staan en hoort dus mee te draaien. Je zorgt ervoor dat de jury het hele paard kan zien aan de kant waar hij aan het inspecteren is. Je staat dus aan de linkerkant van het paard wanneer de jury de rechterkant inspecteert en aan de rechterkant als de jury de linkerkant inspecteert.
10. Je houding als deelnemer moet evenwichtig zijn, vol vertrouwen, beleefd en te allen tijde sportief.

Leestips: 10 tips voor Showmanship at Halter (wel in het Engels helaas, maar western rijden komt natuurlijk uit de VS)

Een voorbeeld