Horse agility betekent behendigheid met je paard. Veel oefeningen komen je misschien wel bekend voor. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij grondwerkoefeningen van horsemanship, Ook kom je onderdelen uit de schriktraining tegen, zoals de paraplu om aan te wennen of het zeil waar overheen gelopen wordt, Er zijn ook overeenkomsten met obstakels uit In Hand Trail of TREC. We noemen Horse agility ook wel ‘spelen met paarden’. Een paard heeft geen horloge en geen agenda. Hij ziet de noodzaak helemaal niet om direct over een eng zeiltje te stappen, maar reageert vanuit zijn instinct en leeft helemaal in het hier en nu. Zodra we met paarden gaan spelen, komen we in een gezamenlijke flow. Een slalom lopen, op een pedestal staan, door een hoop springen, over een laag hindernisje springen, een paard achterwaarts Een snoepje helpt meestal wel bij Horse agilitytussen twee balken laten lopen. Paarden vinden alles leuk zolang jij óók met plezier bezig bent.

Verschil Horse agility met In Hand Trail

Wat Horse agility onderscheidt van bijvoorbeeld In Hand Trail is dat er gewerkt wordt met beloningen als snoepjes om het gewenste resultaat te bereiken. Door beloningen bij paarden te gebruiken, gaat het leerproces veel sneller. Kijk in dit verband ook op onze pagina over Vrijheidsdressuur.
De paarden waarmee wij vaak spelen doen zijn onze minipaardjes Rebby en Fee en onze pony’s Fly, Sil, Rosé en Ko-I-Noor. Kijk voor foto’s en filmpjes op de pagina Hippago’s paarden.

Iedereen kan meedoen

Je kunt Horse agilty alleen voor de lol doen; op laag niveau of hoog niveau; met makkelijke, jonge of juist heel oude paarden, maar het is ook te doen in competitieverband. Er is namelijk een internationale Horse Agility Club. Die is eind 2009 opgericht door de Britse Vanessa Bee.

Omdat het zo leuk is en iedereen mee kan doen, is Horse agility op logeerboerderij Hippago bijna altijd een onderdeel van onze ruitervakanties zoals het moeder-dochterweekend of het weekendje paardrijden.

Leestip: behendigheid voor paarden
Het is ook leuk om zelf obstakels te bedenken. Voor een kijktip, klik hier.