Pony vlechten kan op vele manieren

Heb je wat tijd over tijdens het poetsen, of wil je even met je pony alleen te zijn, dan is pony vlechten een fijne en rustgevende activiteit. De meeste pony’s beginnen te gapen als je aan het pony vlechten bent. En gapen betekent dat de pony ontspannen is. Natuurlijk ben je wel afhankelijk van de lengte en dikte van de manen van je pony. Als de manen ongeveer een handbreedte zijn, dan kun je kleine vlechtjes maken die je in knotjes op de hals vastmaakt. Heeft een pony hele lange manen, dan is een matje leuk om te zien, zeker als je gekleurde elastiekjes gebruikt. Bij bepaalde rassen is het de gewoonte om een hengsten- of merrievlecht te maken. Denk aan Haflingers of Andalusiërs. Kortom: gebruik je creativiteit om lekker met je lievelingspony aan de slag te gaan. Op Hippago kan pony vlechten op de volgende manieren: knotjes, een merrievlecht en een matje maken.
Sil is geschikt voor de knotjes en de manen van Ko-I-Noor zijn zo lang, dat ze supergeschikt zijn voor een matje.

Leestip: diverse vlechttechnieken

Knotjes maken met elastiek

  1. Maak de manen een beetje vochtig en pak een flinke pluk manen. De breedte heb je al op je kammetje gemerkt. Zet het kammetje op de manenkam en trek een rechte scheiding. De andere manen zet je even vast met de wasknijper.
  2. Nu maak je drie gelijke plukjes en vlecht je zo strak mogelijk. Let erop dat je de eerste slagen van elk vlechtje niet strak aantrekt, omdat ze anders gaan trekken aan de huid. Je mag best een staartje overhouden. De piekjes kun je dubbelvouwen met het elastiekje.
  3. Eerst vlechten, dan knotjes makenNu vouw je het vlechtje dubbel en maak je het vast met hetzelfde elastiekje. (je kunt eventueel ook een ander elastiekje pakken) Doe dit zo hoog mogelijk tegen de manenkam aan.
  4. Vouw dit vlechtje nog eens dubbel en zet het zo hoog en zo strak mogelijk vast met een tweede elastiekje op de manenkam.
  5. Zorg dat alle knotjes op dezelfde hoogte tegen de manenkam aanzitten.

Er zijn heel veel verschillende manieren om de vlechtjes op te rollen. Kijk gewoon wat het mooiste is en wat je zelf het prettigste vindt om te doen. Het voordeel van twee elastiekjes is dat je eventuele schade aan de vlechtjes vlugger kunt oplossen.

Aan het einde van de hals moet je even kijken wat het beste uitkomt. Een meer? Een minder? Drie dunne vlechtjes?

Tip: Knip nooit de losse plukjes af. Dit is niet mooi als je weer uitvlecht.

Hoe maak je een hengsten- of merrievlecht?

Een merrievlecht wordt aan de zijkant van de hals gemaaktEen hengstenvlecht maak je óp de hals van het paard; een merrievlecht aan de zijkant van de hals. Een tip vooraf: maak de manen vooral niet glad met één of ander goedje uit de paardenwebshop. Als manen glad zijn, kun je ze namelijk niet meer vlechten. Omdat wij alldeen maar merries met lange manen hebben, zullen we hier de merrievlecht uitleggen.
Pak achter de oren drie plukjes en begin te vlechten: 1 x omslaan. Daarna pak je bij het plukje dat het verst van de oren zit steeds een plakje manen erbij. Zo vlecht je naar beneden door aan de zijkant van de manenkam. Zorg dat je bij elke slag (van de vlecht) even goed aantrekt. Op deze manier blijft de vlecht lekker strak naast op de hals liggen.

Matje maken

Wat heb je nodig?

  • Goede stevige manenkam en een manenborstel
  • Heel veel elastiekjes!

Bij het matje hoef je niet te kunnen vlechten. Je maakt namelijk allemaal kleine staartjes. Je maakt de eerste rij tegen de manenkam. Zorg dat er overal evenveel afstand tussen zit en dat de elastiekjes op gelijke hoogte zitten. Ook moeten de plukjes dezelfde dikte hebben. Als je heel netjes werkt zijn gekleurde elastiekjes erg mooi. Als je nog niet zo goed bent dan kun je beter een kleur elastiekjes gebruiken in de kleur van de manen zodat je foutjes minder opvallen.

  1. Verdeel de manen in gelijke plukjes en doe er elastiekjes om
  2. Bij de tweede rij pak je het de helft van het eerste plukje en de helft van het tweede plukje. Daar doe je een elastiekje in. Zorg weer dat de dikte van het plukje gelijk blijft en dat de elastiekjes op dezelfde hoogte zitten.
  3. Zo ga je net zolang door totdat de manen ‘op’ zijn.

Je kan er ook voor kiezen om de manen tot halverwege te vlechten, dit zie je vaak op springwedstrijden.