Het western rijden komt uit Amerika. De cowboy moest tijdens het werken met vee kunnen beschikken over een paard dat ontspannen, rustig, werkwillig en meedenkend was. Uit het werken met vee is de western rijstijl ontstaan, die kan worden beoefend door zowel recreatieruiters als wedstrijdruiters.

Western Pleasure

Het western rijden telt drie hoofdklassen: de dressuur, de snelheidsonderdelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat.
Op Hippago kunnen we instructie geven in
*Showmanship at Halter
*In hand Trail
*Trail
*Western Pleasure
*Western Horsemanship
Western pleasure, de dresuur van het westernrijden

Rust en ontspanning

Western Pleasure is een van de meest populaire onderdelen voor de deelnemers aan westernwedstrijden. Het paard moet worden getoond met de kwaliteiten van een veedrijverspaard als rust, ontspanning en meedenkendheid. Deze kwaliteiten worden beoordeeld aan de hand van oefeningen oefening waarbij draf, stap en galop direct in elkaar overgaan. Ook let de jury op de houding van ruiter en paard.

Praktische uitvoering
De deelnemers stappen gezamenlijk de arena in en moeten aan de wand (de rail) blijven. Passeren is toegestaan, maar de ruiter mag geen cirkels rijden of de arena oversteken.
De drie verschillende gangen walk, jog en lope worden op zowel de linker- als de rechterhand getoond.
Bij het commando ‘reverse’ maken de deelnemers een draai van 180 graden (kleinst mogelijke links- of rechtsomkeert) en veranderen zo van hand.
Het paard moet aan een losse teugel worden gereden, zonder overmatige of storende correcties van de ruiter.
De ruiter zit door tijdens de draf.
De jury geeft korte instructie, zoals: “Walk your horses” en “Reverse your horses”.
Aan het einde zegt hij: “Line up your horses”. Dan komen alle paarden op de AC-lijn te staan. De jury loopt langs en laat één voor één achterwaarts gaan: “Back-up your horse, please”.

Combinaties worden gestraft voor overtredingen zoals
*een te hoge snelheid
*verkeerde gang op het gevraagde moment
*verzet van het paard
*te diepe of te hoge halshouding van het paard
*’break of gate’ (uit de betreffende gang vallen).

Van onze paarden kunnen Fly, Sil, Ko-I-Noor, Jara en Zanou meedoen met de westernlessen. Ivo is in het verleden diverse keren dagkampioen bij het westernrijden geweest, maar hij is inmiddels met pensioen.

In Nederland heb je diverse western organisaties. Wij zijn lid geweest van de WRAN, waarbij niet alleen quarters, maar alle paardenrassen met de competitie mochten meedoen.