Niets zo leuk als om een kür op muziek te maken, maar: het is heel iets anders dan zomaar een uurtje dressuur rijden. Je wilt laten zien wat je kunt, alle muzikale accenten meenemen; het moet er mooi uitzien en het liefst heb je ergens een kippenvelmomentje. Bijvoorbeeld dat je in galop gaat wanneer de muziek aanzwelt. Of precies op het einde van de muziek halthoudt en afgroet.

Hoe lang het duurt om een leuk filmpje van jouw eigen kür op muziek te hebben, hangt van jou af.  Van je rijvaardigheid, van je vermogen om snel te schakelen en van je inzet. Wanneer je niet te kritisch bent en een handige ruiter, dan is het mogelijk om in 5 of 6  lessen een kür op muziek te maken, die tijdens de laatste les op film wordt opgenomen. Je krijgt dan wel huiswerk mee en hoe meer inzet je zelf hebt, hoe mooier het resultaat!

Wil je echt iets heel moois neerzetten of ben je perfectionistisch van aard, dan zijn er waarschijnlijk meer lessen nodig. Van tevoren bespreken we de mogelijkheden en onmogelijkheden. Een uurtje is namelijk zo om.

Je maakt een kür voor Insta of Tiktok

Op Hippago kun je een kür op muziek maken op een pony of op een paard van ons. We hebben pony’s die op L2-niveau kunnen lopen en paarden tot op Z-niveau.
De bedoeling is dat je zelf muziek uitkiest. Dat kan muziek van ons zijn of zelf samengestelde muziek. Ook geef je zelf aan welke oefeningen je graag in de proef wilt hebben, bijvoorbeeld een grote volte in galop, een gebroken lijn in draf of wijken voor het been.

Wij maken een kür op muziek, die je op Insta of op Tiktok kunt zetten. Of die je naar je familie kunt sturen. Wij maken geen professionele kür op muziek voor ruiters op hun eigen paard, die een kür in wedstrijdverband willen rijden. Wil je een professionele kür op muziek hebben, dan zit daar vaak maanden werk in.
De meest gebruikte procedure voor een professionele kür op muziek is:
De ruiter maakt een proef, zet deze op film (hierbij zoveel mogelijk de wedstrijdsituatie nabootsend) en vraagt een muziekstudio hierop passende muziek te arrangeren. Daarna gaat de ruiter de proef oefenen op deze muziek en probeert het rijden van de kür op muziek te perfectioneren.

Wanneer je een ‘officiële kür op muziek’ rijdt tijdens een KNHS-wedstrijd, dan moet je per klasse (ze beginnen bij de klasse L) verplichte onderdelen in je dressuurproef laten zien. Wil je meer weten over hoe het er in de wedstrijdsport aan toegaat, dan kun je daar een brochure over downloaden:
https://www.knhs.nl/media/19445/download-brochure-kuer-op-muziek-2021-versie-1-februar1-2021.pdf

Tip! Er zijn ook kant en klare kürtjes op muziek plus bijbehorende dressuurproeven voor wedstrijdruiters te koop. Hieronder wel wat mogelijkheden:
1. kant-en-klare kürtjes
2. kürtjes van Marvin’s music
De vraag is alleen of je kant-en-klare kürtjes wilt gebruiken, want het zou zomaar kunnen dat je dezelfde proef als je voorganger laat zien.

Bij ons kun je een kür op muziek rijden op bijna elk niveau. Maar bedenkt wel: hoe hoger het niveau van jezelf en je paard in de dressuur, hoe makkelijker het is om precies op de muziek te rijden en alle accenten in de muziek te gebruiken.

Wat zeker niet aan te bevelen is, is om een te moeilijke proef te maken. Kun je bijvoorbeeld nog geen grote volte galopperen, dan doe je dat zeker niet in de kür op muziek.

Het eindresultaat wordt opgenomen op film. Je moet zelf zorgen voor iemand die jouw kürtje gaat opnemen. Dat kan natuurlijk met een mobiele telefoon. Zorg dat de telefoon is opgeladen en dat er genoeg ruimte is voor een filmopname. Vaak oefenen we de kür eerst een keer en daarna rijd je hem nog een keer voor de film. Het is handig om ook de oefenkeer op te nemen, want soms is die de beste.

Je zorgt er zelf voor dat je de dressuurproef uit je hoofd kunt rijden, want anders hoor je de stem van de voorlezer door de muziek heen.

Tot slot: wanneer er slecht weer wordt voorspeld voor de dag dat jouw kür wordt opgenomen, dan stellen we de opname uit. Het is natuurlijk niet leuk om een kür in de regen te rijden.

Werkwijze

Je kiest je favoriete muziek uit en stelt een geluidsopname samen, of je maakt gebruik van onze kant- en klare kürmuziek, die wij hebben gekocht van Marvin’s Music.
Van Marvin’s Music hebben we 4 kürtjes:
1. De Popvioolkür
2. De Ierse kür
3. Greatest Showmankür
4. Spaanse kür

Op de website https://www.marvinsmusic.nl/nederlands/ kun je stukjes horen van bovenstaande muziekstukken. Ze hebben muziek voor de intro, de stap, draf, galop en uittro (slot).

Je kunt natuurlijk ook zelf kürmuziek samenstellen, waarbij het volgende belangrijk is:
!! Wij hebben de muziek nodig in MP-3 formaat op een USB-stick!!
Je kunt de MP3 ook (minimaal 1 dag) van tevoren via de app of mail sturen, zodat wij het op een stick kunnen zetten.

Je kunt muziek gebruiken die je op YouTube kunt vinden. Met het volgende programma kun je deze muziek omzetten naar MP3:
https://www.converto.io/en53/?
Let op: dit moet je zelf doen! Wij kunnen niet helpen bij het samenstellen van muziek.

Een gratis geluidsprogramma om één en ander aan elkaar te verbinden is Wavepad, dat je via deze link kunt downloaden:
https://www.nch.com.au/wavepad/index.html

In dit muziekprogramma kun je muziek knippen en plakken, ietsje langzamer zetten en laten uitfaden en je kunt het in MP3-formaat opslaan. Je bent er wel even mee bezig om uit te vinden hoe alles werkt, dus doe dit niet op het laatste moment.

Vereisten voor de muziek

Een dressuurkür heeft een maximumlengte van 5 minuten en deze lengte wordt geteld vanaf het moment dat er aan het begin wordt haltgehouden. De intro wordt dus niet meegerekend, maar je hebt er wel muziek voor. Dus zorg voor een zelf samengesteld muziekstuk van maximaal 5.25 minuten, waarbij de intro 25 seconden duurt.

Je kunt ook kiezen voor een heel nummer van een favoriete artiest. Deze nummers duren meestal rond de 3 minuten. Echter, 3 minuten is wel wat kort voor een kür. Je kunt dan bv. niet op twee handen galopperen. Maar je zou wel met behulp van een geluidsprogramma kunnen knippen, kopiëren en plakken uit zo’n nummer en het op de juiste lengte brengen.

Houd hierbij rekening met het volgende:
een ronde stap (hoefslag volgen = ongeveer 100 meter) duurt ongeveer 60 seconden, een ronde draf 30 seconden en een ronde galop 25 seconden.

Een opbouw van de muziek zou kunnen zijn:
intro: 25 seconden (laatste 3 seconden stilte)
draf: 60 seconden
stap: 45 seconden
draf: 60 seconden
galop links: 35 seconden
draf: 30 seconden
galop rechts: 35 seconden
uittro draf: 30 seconden
totaal: 4.55 minuut zonder intro, 5.25 m met intro

De opbouw van Marvin’s muziekkürs is:
intro: 25 seconden (laatste 3 seconden stilte)
draf: 120 seconden
stap: 45 seconden
galop: 110 seconden
uittro draf: 25 seconden
totaal: 4.55 m zonder intro, 5.25 m met intro 

Een kür op muziek maken bij Hippago

In de meeste gevallen zal het mogelijk zijn om in 5 (als je bij ons bekend bent) of 6 lessen (als je nog niet bij ons bekend bent) een leuke kür op muziek te maken. Maar stel: je hebt muziek uitgekozen met ingewikkelde muzikale overgangen of je wilt erg moeilijke figuren rijden, dan kan het wel eens veel langer duren. Of stel: je rijdt steeds verkeerd tijdens het oefenen zodat we elke keer weer bij het begin moeten beginnen, tsja dan duurt het allemaal ook langer.
Belangrijk! Je neemt iemand mee, die kan helpen met de muziek, die filmt en helpt bij het opschrijven van de proef.

Tijdens de eerste les leer je de pony kennen, die jou wordt toegewezen op basis van je lengte, gewicht en rij-ervaring. Het kan natuurlijk ook een paard zijn. We kijken op welk niveau de dressuurproef kan worden gemaakt.
Welke gangen kunnen er in? Denk aan stap, draf, galop, maar ook bv. middendraf of middengalop of achterwaarts gaan.
Welke figuren kunnen er in? Denk aan door een S van hand veranderen, afwenden, gebroken lijn, grote volte, slangenvolte, linksomkeert enz.

In de kür op muziek gaan we de sterke punten van de combinatie laten zien; de zwakke punten houden we buiten de proef. Het is immers geen kür op muziek voor een wedstrijd – met verplichte onderdelen- , maar voor jezelf of voor social media.
Belangrijk! Mocht je niet tevreden zijn met de pony of je wilt meer dan in de eerste les aan bod is gekomen, dan is er een extra les nodig om een andere pony uit te proberen of om te oefenen waar we nog niet aan toegkomen zijn.

Tijdens de tweede les neem je muziek mee waar je graag op zou willen rijden. Dat kunnen verschillende muzieknummers op je telefoon zijn, maar liever in MP3-formaat op een USB-stick. We zetten de muziek tijdens het rijden aan en kijken welke muziek het meest passend is.
Belangrijk! Mocht je toch niet tevreden zijn met de uitgekozen muziek, dan is er een extra les nodig om nieuwe muziek uit te zoeken.

Tijdens de derde les neem je kürmuziek op USB-stick mee of je hebt een dag van tevoren muziek in MP3-formaat naar ons opgestuurd. Wanneer je zelf een hele proef hebt bedacht, dan stuur je deze ook een dag van tevoren op of je neemt er een print van mee. Er moet op geschreven kunnen worden! Dus niet een proef die afgelezen moet worden van je telefoon. Je hoeft niet zelf de proef te bedenken. Je kunt ook alleen aangeven wat je ongeveer zou willen en dan maken wij er een proef terwijl we naar de muziek luisteren en jij aan het rijden bent. Zo deden we dat altijd tijdens de ponykampen.

Wil je zelf van tevoren een proef op papier maken, dan kun je er globaal op rekenen dat een ronde (hoefslag volgen = ongeveer 100 meter) stap ongeveer een minuut duurt, een ronde draf 30 seconden en een ronde galop 25 seconden. Bedenk wel dat een proef, die je van tevoren hebt bedacht, nooit helemaal klopt en dus aangepast zal moeten worden.

Tijdens de vierde les wordt de proef een paar keer geoefend.

Tijdens de vijfde of zesde les wordt de kür opgenomen op film. Je hebt zelf de proef na de vorige les netjes uitgewerkt en weer uitgeprint zodat de proef door iedereen goed kan worden gevolgd en/of voorgelezen. Voor de opname heb je de proef uit je hoofd geleerd! (want een filmer kan niet tegelijkertijd voorlezen en het geluid wordt natuurlijk ook opgenomen).

De film wordt opgenomen op je eigen mobiel of ander filmapparaat, dat je meeneemt. Het maakt natuurlijk niet uit als het een keer verkeerd gaat, want dan beginnen we gewoon opnieuw.
Tip: zorg dat je mobiel is opgeladen en dat de filmer kan omgaan met je mobiel!
Belangrijk! Mocht er binnen het uur geen goed filmpje van de kür op muziek gemaakt kunnen worden, dan is er een extra les nodig om dat wel te doen.

Voor onze lestarieven, klik hier.

Je kunt een serie lessen voor een kür op muziek boeken via de mail (hippago@gmail.com) of via WhatsApp (06-12890519).

De winnende Kür van Edward Gal en zijn Glock's Zonik