Niets zo leuk als om een keer een kür op muziek te maken. Je kiest je favoriete muziek uit en stelt een geluidsopname samen, of je maakt gebruik van
1. kant-en-klare kürtjes
2. kürtjes van Marvin’s music

Je kunt een kür op muziek rijden op bijna elk niveau. Maar bedenkt wel: hoe hoger het niveau van jezelf in de dressuur, hoe leuker een kür op muziek zal zijn voor het publiek. Als je veel controle hebt over de bewegingen van het paard, kun je alle accenten in de muziek mooi gebruiken.

Op Hippago kun je een kür op muziek maken op een pony of op een paard van ons. We hebben pony’s die op L2-niveau kunnen lopen en paarden tot op Z-niveau. Het is mogelijk in drie lessen een kür op muziek te maken, die tijdens de derde les op film wordt opgenomen. Je krijgt dan wel huiswerk mee en hoe meer inzet je zelf hebt, hoe mooier het resultaat!

NB Wij maken geen professionele kür op muziek voor ruiters op hun eigen paard. Wil je een professionele kür op muziek hebben, dan zit daar veel meer tijd in dan 3 x een uur. De meest gebruikte procedure voor een professionele kür op muziek is: De ruiter maakt een proef, zet deze op film (hierbij zoveel mogelijk de wedstrijdsituatie nabootsend) en vraagt een muziekstudio zoals bv. Marvin’s Music, hierop passende muziek te arrangeren. Daarna ga je de proef oefenen op deze muziek en probeer je het rijden van de kür op muziek te perfectioneren.


Onze werkwijze

1. Je neemt bij de eerste les muziek mee waar je graag op zou willen rijden. Dat kan aangeschafte kant- en klare kürmuziek zijn of muziek die je thuis zelf hebt samengesteld op de computer (met een intro, een stap-, draf, galopgedeelte en een afsluiting). Een gratis geluidsprogramma om één en ander aan elkaar te verbinden is: Wavepad. Het is hierbij goed te weten dat een kür een maximumlengte heeft van ongeveer 5 minuten. Er kan ook worden gekozen voor een geheel nummer van een favoriete artiest (deze nummers duren meestal rond de 3 minuten).

2. Tijdens de eerste les leer je de pony of het paard, die jou wordt toegewezen op basis van je lengte, gewicht en rij-ervaring. We kijken op welk niveau de proef kan worden gemaakt. De sterke punten van de combinatie gaan we laten zien; de zwakke punten houden we buiten de proef (het is immers geen proef voor een wedstrtijd, maar voor jezelf of voor op social media). We kijken of de muziek een beetje past bij het paard. We maken ook een filmpje zodat je zelf kunt beoordelen of de muziek passend is

3. Tijdens de tweede les wordt de proef gemaakt op de uitgekozen muziek. Mocht de eerder uitgekozen muziek niet passen bij de gangen van het paard, dan heb je nu andere muziek meegenomen. De proef kan van tevoren zijn bedacht door de ruiter, maar kan ook ter plekke worden gemaakt door de instructeur. Van tevoren wordt overlegd welke figuren en oefeningen er in elk geval in moeten zitten.
Wil je zelf van tevoren een proef op papier maken, dan kun je er globaal op rekenen dat een ronde (hoefslag volgen = ongeveer 100 meter) stap ongeveer een minuut duurt, een ronde draf 30 seconden en een ronde galop 25 seconden.

4. Tijdens de derde les wordt de proef een paar keer geoefend en daarna opgenomen op film. Je hebt zelf de proef na de tweede les netjes uitgewerkt en uitgeprint zodat de proef door iedereen goed kan worden voorgelezen.Je hebt de proef ook uit je hoofd geleerd!!! (want een filmer kan niet tegelijkertijd voorlezen en het geluid wordt natuurlijk ook opgenomen).

Op de derde dag wordt de proef nog een paar keer geoefend en daarna op film opgenomen op je eigen mobiel. Het maakt natuurlijk niet uit als het een keer verkeerd gaat, want dan beginnen we gewoon opnieuw.
Tip: zorg dat je mobiel is opgeladen.
NB De proef kan ook worden opgenomen op de mobiel van de instructeur en daarna via de app verstuurd.

Vier niveaus
Onze pony’s en paarden zijn braaf en goed afgericht. Dit betekent dat een goede hulp van de ruiter altijd een goede reactie van het paard oplevert.
Onze lessen zijn onderverdeeld in 4 niveaus. Per niveau staat er welke oefeningen de ruiter aanleert en welke pony’s en paarden van ons kunnen worden ingezet. We hebben een aantal pony’s en paarden die geklasseerd zijn in de dressuurwedstrijd. We geven les tot en met niveau 4. Dit is te vergelijken met wedstrijdsport klasse L2, uitgebreid met enkele oefeningen uit de M1.

Hoe je weet welk niveau je hebt, lees je hier.
Hoe er op Hippago wordt les gegeven, lees je hier.      
Voor onze lestarieven, klik hier.

Je kunt een mini-cursus kür op muziek (van 3 lessen) boeken via de mail (hippago@gmail.com) of via WhatsApp (06-12890519).