Voelen, ervaren, verkennen. Contact maken met een ander. Een ander wezen en bewustzijn. Hoe doe je dat? Wat gebeurt er? In jezelf, met het paard. Wat zie jij, wat ziet die ander – het paard – bij jou? Welke signalen geef jij af? Zoeken naar begrip en samenwerking. Conflicten en misverstanden voorkomen. Met paarden en… mensen. Daar gaat het om bij de paardencoaching waarmee Martin dit jaar is begonnen. “Ik ben alle dagen tussen de paarden. Mijn werk is om ze alle 13 gezond te houden, monter en goed inzetbaar voor diverse activiteiten. Al 30 jaar. Zo ben ik diep verbonden geraakt met hun ziel. Of zouden zij die niet hebben, en wij misschien wel? Paarden trainen ons om hun subtiele signalen op te pikken. En om daar op in te spelen. Deze prachtdieren hebben ‘de spelende mens’ in mij weer wakker geschud. Nu zet ik ze in voor verlichting, verwondering en – wie weet – beweging bij anderen. Spelenderwijs doe ik dit al jaren met kinderen op onze zorgboerderij. Met een vraag- en antwoordspel rond de thema’s: paard, observatie, beleving en… het daaraan verbonden gevoel. Kern van de gesprekken is vaak: hoe komt het dat we samen iets observeren en ik iets heel anders zie en ervaar dan jij? Wat betekent dit voor onze houding en gevoelens, en dus onze relatie tot de situaties of mensen die zo anders worden ingekleurd? We kijken naar wat dit verschil beinvloedt. En of we ook anders kunnen kijken naar wat angst, pijn, verdriet of steeds weer conflict veroorzaakt.”

Bij paardencoaching doen we eenvoudige oefeningen of opdrachten met het paard. We werken met een rustig paard in een veilige omgeving. We onderzoeken welke gevoelens en reacties het paard en het werken ermee oproepen. En in hoeverre deze ook spelen in andere situaties. Wat paarden feilloos registreren, is of ons gedrag congruent is. Oftewel, zijn woorden, stem en lichaamstaal met elkaar in overeenstemming en – in dit geval – doelgericht. Als denken, voelen en handelen niet op 1 lijn liggen, dan zal het paard zich niet laten leiden.

Met wie zich aanmeldt heb ik graag eerst een gesprek, onder meer om te weten waarom iemand komt. Heb je zelf een idee om iets te doen met een paard, wil je jezelf een doel stellen?

Er is altijd een nabespreking. En voor wie het waardeert, zet ik mijn bevindingen graag op papier.

Een sessie paardencoaching duurt ongeveer 90 minuten. Je kunt boeken door je specifieke vraag te sturen naar hippago@gmail.com. De kosten voor een sessie paardencoaching bedragen € 75,00.

Is er sprake van een persoonsgebonden Budget, dan kan er een overeenkomst worden afgesloten op basis van individuele begeleiding.