AA 6. Stasia en ZanouEven voorstellen: Stasia Cramer, begonnen als docente maatschappijleer voortgezet onderwijs, schreef 45 kinderboeken (vooral over paarden), eigenaar van educatieve uitgeverij Tadidom en paardrij-instructrice. In 1998 verhuisden Stasia en Martin van Eemnes naar het Drentse Elim. Stasia begon hier onder de naam Hippago direct ponykampen voor lezeressen en later logeerweekends (vooral voor kinderen met een beperking). Inmiddels heeft zij naast een mini-manege ook een zorg- en recreatiebedrdsc_0076ijf met overnachtingsmogelijkheden opgebouwd.

Martin was 30 jaar verslaggever. Hij werd door Stasia besmet met het paardenvirus en zat als 30-jarige voor het eerst op een paard. Een pijnlijke kennismaking: hij viel onmiddellijk en hard, maar reed na een half jaar wel een endurance-rit. Martin heeft twee linker handen, maar onderhoudt wel het terrein, plantte alle bomen en struiken, verzorgt, bekapt en rijdt de paarden en pony’s, en is gastheer voor al onze gasten. Martin geniet het meest van gesprekken met bezoekers, zijn fruitbomen, BBC-podcasts, Radio 1, wolkenluchten, en filosofie en geschiedenis, met name die van de oude Grieken.

Martin probeert zijn fruitbomen zo gezond mogelijk te houden met behulp van een biologisch-dynamische visie. De oogsten worden elk jaar groter en we hebben al vele mensen blij kunnen maken met appels, stoofperen en pruimen. Staisa verwerkt de appels tot appelmoes en de stoofpeertjes worden geweckt om er later van te kunnen genieten. Inmiddels is Martin ook een moestuin begonnen. Stasia is geïnteresseerd in de antroposofische kijk op zelfzorg, waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam de leidraad is. Sinds het begin van de corona-uitbraak is ze onder meer intermittant gaan vasten en (nog) veel meer gaan bewegen in de buitenlucht.

Hippago telt 12 pony’s en paarden: Onze mini-paardjes Rebby en Fee, de fjord Ivo, de New-Forestpony’s Sil, Fly en Ko-I-Noor, de Connemara Rosé, de Haflingers Jara en Babeth en de KWPN’ers  Aniba, Zadok en Zanou. Kijk op onze pagina ‘Hippago’s paarden’ voor foto’s en filmpjes.