Hippago telt 12 pony’s en paarden: 2 minipaardjes, 3 New Forestpony’s, een Connemarapony, een Fjord, een Haflinger en 4 KWPN’ers. In leeftijd variëren de paarden van 1,5 jaar tot 34 jaar.
Behoeften van paarden verschillen per ras en per leeftijd.

Hoe houden wij onze paarden?

Wat voor elk paard geldt is de behoefte aan sociale interactie. Onze paarden staan minimaal in tweetallen. Voor de merries geldt dat ze ook met meer kunnen staan, bv. 5 merries. Het aantal wordt wel beperkt door onze kleine weilanden. Hoe kleiner het weiland, hoe meer je ziet dat de paarden die lager in rang staan niet bij het eten en drinken kunnen.

Paarden hebben wat eten betreft vooral behoefte aan ruwvoer zoals gras of hooi. Onze ervaring is dat bijna alle paarden al snel te dik worden. We hebben één paard – Ismay – dat altijd aan de magere kant is geweest, maar de rest is eigenlijk te dik. Dat kun je natuurlijk oplossen door ze minder gras en hooi te geven. Dat doen we door bijvoorbeeld te rantsoeneren: elke dag krijgen ze er een strookje gras bij. Maar dan nog blijven ze aan de dikke kant. We hebben de keus om onze paarden ruim van ruwvoer te voorzien waardoor ze iets te dik blijven of ze op zand te zetten met veel minder ruwvoer. Het gevaar daarvan is dat ze zand gaan eten met het risico op zandkoliek en dat ze een maagzweer krijgen. Moeilijke keuzes!

Voor onze oude paarden Ivo (van 34 jaar) en Ismay (29 jaar) geldt dat ze geen hooi meer kunnen eten omdat hun kiezen zijn uitgevallen. Ze krijgen seniorenslobber. Ivo eet dat heel graag en daarom ziet hij er ook prima uit. Ismay vindt het echter niet zo lekker. We proberen er wat brokjes voor de smaak doorheen te gooien. Ook zetten we haar vaak op de zandpaden van de weilanden waar ze de kantjes kan af eten.
Het voerbeleid is wel de grootste puzzel die je als paardenhouder hebt.

Tot slot hebben paarden ook veel beweging nodig. In de natuur lopen ze eigenlijk voortdurend. Een paard slaapt slechts een half uur per etmaal. Niet achter elkaar, maar verdeeld over het etmaal in elke keer een paar minuten. Voor de meeste paarden hebben we schutstallen, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze buiten of binnen staan. Voor een aantal pony’s geldt dat ze het grootste deel van het jaar dag en nacht buiten staan. Alleen bij extreme wind en koude en bij onweer komen ze op stal te staan.