Paardrijlessen voor beginners | Heb je nog nooit op een paard gezeten, laat staan gereden? Maar zou je het wel heel graag eens proberen? Dan zit je bij ons goed. Wij geven geen reguliere lessen, zoals ze dat op grote maneges doen. We hebben regelmatig gasten in onze Studio of Guesthouse die een aantal losse lessen volgen. Maar woon je in de buurt en wil je graag op een rustige manier leren paardrijden, dan ben je ook welkom op mini-manege Hippago.

Losse les of mini-cursus

Je kunt 1 x komen om te kijken of paardrijden iets voor je is (privéles of opstaples), of direct een mini-cursus van 3 keer boeken. Het verschil zit in de prijs.

Voor wie zijn deze paardrijlessen voor beginners?

Al onze paardrijlessen voor beginners zijn privélessen. We richten ons met de beginnerspaardrijlessen op kinderen vanaf 6 jaar. Maar je mag ook 60 jaar zijn! Omdat wij veel ervaring hebben met zorg aan kinderen en volwassenen met bv. autisme of ADHD, zijn ook kinderen en volwassenen met een zorgvraag welkom. Daarbij vermelden wij wel dat wij niet beschikken over de expertise en de faciliteiten van een gehandicapten manege.

Belangrijk! We kunnen helaas niet iedereen leren paardrijden. We hebben namelijk geen beginnerspaarden voor mensen die zwaarder zijn dan 75 kilo.

Onze werkwijze

De basis wat ons betreft is een goede en onafhankelijke zit van de ruiter. Door het zadel en het bewegende gewicht van de ruiter wordt een paard belast. Het klinkt heel logisch. Hoe lichter de ruiter en hoe beter hij meegaat met de bewegingen van het paard, hoe makkelijker het paard het heeft. Als de ruiter wat zwaarder is kan hij/zij het een paard veel makkelijker maken door goed mee te bewegen.

Omdat onze pony’s en paarden goed zijn afgericht, het zijn stuk voor stuk hele brave dieren, zul je zien dat goede inzet van de ruiter wordt beloond. Een aantal van onze pony’s en paarden zijn geklasseerd in de dressuurwedstrijd. We geven les t/m niveau 4. Dit is te vergelijken met wedstrijdsport klasse L2, uitgebreid met enkele oefeningen uit de M1.

Ben je benieuwd welke kanjers er bij ons rondlopen? Kijk dan op onze pagina pony’s en paarden.

Wat zijn de kosten?

€ 40,00 voor een privé paardrijles
€ 50,00 voor een opstaples: in vijf kwartier wordt gekeken of paardrijden iets voor jou is. Je leert poetsen, opzadelen, opstijgen en afstijgen, stappen en halthouden en misschien ook al een stukje draven.
€ 60,00 voor een gezins paardrijles: anderhalf uur les aan twee kinderen/leden uit hetzelfde gezin met en op dezelfde pony (gezamenlijke les poetsen en zadelen, daarna allebei 30 minuten privéles)
€ 105,00 voor een minicursus van drie lessen (beginnerscursus, opfriscursus en paardrijden met plezier)

Mini-cursus ‘paardrijlessen voor beginners’

Welke onderdelen behandelen wij in een mini-cursus voor beginners?

  • een paard aan de hand geleiden
  • poetsen, opzadelen, opstijgen/afstijgen
  • stappen en halt houden (ofwel gas geven en remmen)
  • manege figuren in stap: volte, gebroken lijn, van hand veranderen (sturen)
  • draven aan de longe + licht rijden
  • Indien mogelijk: los draven, overgangen en figuren rijdenVolg je 1 beginnersles, dan komen niet alle onderdelen aan bod. Lees op de pagina ‘logisch leren paardrijden’ hoe we precies te werk gaan.
    Voor meer informatie over de mini-cursus voor beginners, klik hier.

Een paardrijles boeken

Lessen kunnen worden geboekt op
maandag tussen 14 en 18 uur
woensdag tussen 14 en 18 uur
vrijdag tussen 10 en 15 uur
We geven geen lessen tijdens weekends.
Tijdens schoolvakanties geven we geen reguliere lessen, alleen lessen aan gasten van onze paardrijarrangementen en andere vakantiegangers.

Je kunt een les afspreken via de mail (hippago@gmail.com) of via WhatsApp (06-12890519).

Voorwaarden
* de lesklant is 15 minuten van tevoren welkom en kan gebruik maken van onze kantine en toilet
* een les duurt maximaal een uur; dit is inclusief begeleiding bij het poetsen, opzadelen en afzadelen.
* Annuleren kan tot 24 uur van tevoren. Hierbij worden annuleringskosten van € 5,00 berekend.
* data en tijden voor een mini-cursus worden vooraf afgesproken; er kan 1 les kosteloos worden geannuleerd en verschoven (minimaal 24 uur van tevoren)
NB Neem liever geen andere kinderen mee als 1 kind uit het gezin een les komt nemen. Omdat paarden schrikdieren zijn, moet onze aandacht dan vaak uitgaan naar het letten op de kinderen die niet aan het lessen zijn. Zij gaan zich meestal vervelen en willen dan bewegen. Daar kan de lespony dan van schrikken.

Hoe kan er worden betaald?

Betaling is vooraf: via een bankoverschrijving of Tikkie.

Wat heb je nodig tijdens je eerste paardrijles?

Zo’n eerste paardrijles is natuurlijk best spannend. Wat moet je aantrekken en wat moet je meenemen? Je hoeft de eerste keer echt niet van alles mee te nemen, wij hebben genoeg leencaps voor tijdens de les. Trek kleding aan die lekker zit en niet te ruim valt. Een echte paardrijbroek is natuurlijk het fijnst, maar ook een strakke elastische broek of joggingbroek is prima. Belangrijk is dat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Zorg ervoor dat jouw bovenkleding niet te wijd is, anders kunnen wij niet goed zien je houding wel goed is. Grote oorbellen, een lange sjaal of grote ketting is niet handig om te dragen tijdens een les, want je kunt zomaar ergens achter blijven haken.

Doe je jas goed dicht en als je het koud hebt kun je er een bodywarmer of trui over heen aantrekken. Zorg dat er niets flappert waar het paard van zou kunnen schrikken. Trek stevige schoenen aan met een hak tijdens de paardrijles. Het mogen ook kaplaarzen zijn. Een hak is essentieel (om niet door de beugels te glijden). Rijden met sportschoenen is niet toegestaan. Bevalt het na een tijdje goed en ga je vaker les nemen, dan kun je rijlaarzen of rijschoenen kopen. Rijlaarzen geven steun en bescherming en ze helpen je om een goede beenligging te houden.

Leestip: https://www.bitmagazine.nl/instructie/tien-tips-voor-beginners/50297/