Paardrijlessen voor beginners | Heb je nog nooit op een paard gezeten, laat staan gereden? Maar zou je het wel heel graag eens proberen? Dan zit je bij ons goed. Wij geven geen reguliere lessen, zoals ze dat op grote maneges doen. We hebben regelmatig gasten in onze Studio of pipowagens die een aantal losse lessen volgen. Maar woon je in de buurt en wil je graag op een rustige manier leren paardrijden, dan ben je ook welkom op mini-manege Hippago.

Losse les of mini-cursus

Je kunt 1 x komen om te kijken of paardrijden iets voor je is (privéles of opstaples), of direct een mini-cursus van 3 keer boeken. Het verschil zit in de prijs.

Voor wie zijn deze paardrijlessen voor beginners?

Al onze paardrijlessen voor beginners zijn privélessen. We richten ons met de beginnerspaardrijlessen op kinderen vanaf 6 jaar. Maar je mag ook 60 jaar zijn! Omdat wij veel ervaring hebben met zorg aan kinderen en volwassenen met bv. autisme of ADHD, zijn ook kinderen en volwassenen met een zorgvraag welkom. Daarbij vermelden wij wel dat wij niet beschikken over de expertise en de faciliteiten van een gehandicapten manege.

Belangrijk! We kunnen helaas niet iedereen leren paardrijden. We hebben namelijk geen beginnerspaarden voor mensen die zwaarder zijn dan 80 kilo.

Onze werkwijze

De basis wat ons betreft is een goede en onafhankelijke zit van de ruiter. Door het zadel en het bewegende gewicht van de ruiter wordt een paard belast. Het klinkt heel logisch. Hoe lichter de ruiter en hoe beter hij meegaat met de bewegingen van het paard, hoe makkelijker het paard het heeft. Als de ruiter wat zwaarder is kan hij/zij het een paard veel makkelijker maken door goed mee te bewegen.

Omdat onze pony’s en paarden goed zijn afgericht, het zijn stuk voor stuk hele brave dieren, zul je zien dat goede inzet van de ruiter wordt beloond. Een aantal van onze pony’s en paarden zijn geklasseerd in de dressuurwedstrijd. We geven les t/m niveau 4. Dit is te vergelijken met wedstrijdsport klasse L2, uitgebreid met enkele oefeningen uit de M1.

Ben je benieuwd welke kanjers er bij ons rondlopen? Kijk dan op onze pagina pony’s en paarden.

Voor onze prijslijst, klik op: Prijslijst Paardenactiviteiten

Mini-cursus ‘paardrijlessen voor beginners’

Welke onderdelen behandelen wij in een mini-cursus voor beginners?

  • een paard aan de hand geleiden
  • poetsen, opzadelen, opstijgen/afstijgen
  • stappen en halt houden (ofwel gas geven en remmen)
  • manege figuren in stap: volte, gebroken lijn, van hand veranderen (sturen)
  • draven aan de longe + licht rijden
  • Indien mogelijk: los draven, overgangen en figuren rijdenVolg je 1 beginnersles, dan komen niet alle onderdelen aan bod. Lees op de pagina ‘logisch leren paardrijden’ hoe we precies te werk gaan.
    Voor meer informatie over de mini-cursus voor beginners, klik hier.

Wat heb je nodig tijdens je eerste paardrijles?

Zo’n eerste paardrijles is natuurlijk best spannend. Wat moet je aantrekken en wat moet je meenemen? Je hoeft de eerste keer echt niet van alles mee te nemen, wij hebben genoeg leencaps voor tijdens de les. Trek kleding aan die lekker zit en niet te ruim valt. Een echte paardrijbroek is natuurlijk het fijnst, maar ook een strakke elastische broek of joggingbroek is prima. Belangrijk is dat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Zorg ervoor dat jouw bovenkleding niet te wijd is, anders kunnen wij niet goed zien je houding wel goed is. Grote oorbellen, een lange sjaal of grote ketting is niet handig om te dragen tijdens een les, want je kunt zomaar ergens achter blijven haken.

Doe je jas goed dicht en als je het koud hebt kun je er een bodywarmer of trui over heen aantrekken. Zorg dat er niets flappert waar het paard van zou kunnen schrikken. Trek stevige schoenen aan met een hak tijdens de paardrijles. Het mogen ook kaplaarzen zijn. Een hak is essentieel (om niet door de beugels te glijden). Rijden met sportschoenen is niet toegestaan. Bevalt het na een tijdje goed en ga je vaker les nemen, dan kun je rijlaarzen of rijschoenen kopen. Rijlaarzen geven steun en bescherming en ze helpen je om een goede beenligging te houden.

Leestip: 10 tips voor beginners