Paardrijgymnastiek helpt bij de verbetering van de zit. Een knoop in de teugels, beugels over het zadel. Zwaaien met de armen en benen, bukken en strekken en tussendoor gewoon blijven zitten in stap, draf en galop. Nou ja, hangt er wel vanaf of je een beginner bent of al vergevorderd. Een beginner doet de oefeningen in stap of zelfs stilstaand. Een gevorderde ruiter kan natuurlijk veel meer! Paardrijgymnastiek kan op elk niveau worden gedaan en helpt elke ruiter onafhankelijker te zitten en te rijden. Het is als het ware een verplicht onderdeel van de ruiteropleiding, evenals een keertje rijden zonder zadel of een keer een sprongetje maken. Door elk lichaamsdeel apart te bewegen terwijl het paard gewoon moet blijven doorlopen in hetzelfde tempo, word je je als ruiter bewust van de inwerking die je op het paard hebt en train je jezelf je handen, armen, benen en zit onafhankelijk van elkaar in te zetten bij het rijden.

Paardrijgymnastiek is een onderdeel van onze lessen. Tijdens de dressuurles worden er meestal andere oefeningen gedaan dan tijdens de springles. Een aantal tips om zelf te oefenen, vind je hier.

Op Hippago onderscheiden we vier niveaus
Onze pony’s en paarden zijn braaf en goed afgericht. Dit betekent dat een goede hulp van de ruiter altijd een goede reactie van het paard oplevert.
Onze lessen zijn onderverdeeld in 4 niveaus. Per niveau staat er welke oefeningen de ruiter aanleert en welke pony’s en paarden van ons kunnen worden ingezet. We hebben een aantal pony’s en paarden die geklasseerd zijn in de dressuurwedstrijd. We geven les tot en met niveau 4. Dit is te vergelijken met wedstrijdsport klasse L2, uitgebreid met enkele oefeningen uit de M1.

Hoe je weet welk niveau je hebt, lees je hier.
Hoe er op Hippago wordt les gegeven, lees je hier.