westernles 1
Pleasure, horsemanship en trail

Het westernrijden komt uit de Verenigde Staten, het voormalige land van de cowboys. Er zijn veel wedstrijdonderdelen, waaronder pleasure, horsemanship, trailrijden, reining en veel onderdelen waarbij gewerkt wordt met koeien of waarbij het paard aan de hand wordt voorgesteld (horsemanship at halter). Er zijn ook spectaculaire onderdelen, zoals de barrelrace. Bij de reining worden stops gemaakt met een spoor van een paar meter en gaat het paard een paar rondes in de ‘spin’. Wij geven hier les in de beginselen van pleasure, horsemanship en trail.

Pleasure
Pleasure betekent ‘gemak’ of ‘plezier’. Het gaat om comfortabel zitten tijdens het rijden. Er wordt zo langzaam mogelijk gestapt, gedraafd en gegaloppeerd. We praten alleen niet over stap en draf. Stap is ‘walk’, draf ‘jog’ en galop ‘lope’.
‘Walk your horses, please!’
Van hand veranderen doen we via de ‘reverse’ en achterwaarts gaan heet ‘back up your horse please’. Er zijn geen voltes maar cirkels, of eigenlijk ‘circles’.

trailles 4Horsemanship
Tijdens de horsemanship wordt gebruik gemaakt van pionnen en het rijden moet erg precies. Bv van pion 1 naar pion 2 (10 meter verder) ‘joggen’. Daarna 5 meter ‘walk’ naar pion 3. Bij pion 3 een circel naar links in ‘lope’. Je paard moet dus erg snel gehoorzamen, anders ben je al voorbij de pion.

Trail
We geven ook les in ‘trail rijden’. De trail is een western onderdeel dat voortgekomen is uit het rijden in de vrije natuur. Soms moet je over een boomstam springen of even achterwaarts gaan op een smal en kronkelig bospaadje omdat de weg daar stopt. Of je moet een hek open en dicht doen. In de bak proberen we dergelijke situaties te creëren: zijwaarts over een balk of achterwaarts tussen twee balken die dicht bij elkaar staan of door ons westernhek stappen en het weer sluiten.

Al onze paarden kunnen meedoen met de westernlessen. Ivo is in het verleden diverse keren dagkampioen bij het westernrijden geweest.