Dressuur is de basis voor alle takken van paardensport. Het is belangrijk stap voor stap en zonder angst te leren meebewegen op de rug van een pony of paard. En daarna wil je ook graag controle kunnen uitoefenen op gang, tempo en richting van het paard. Belangrijk onderdeel van controle is het benodigde leiderschap. Een paard denkt ongeveer als een kind van 4 jaar (voor zover je zo’n vergelijking kunt maken). Dit betekent dat de ruiter of begeleider van een paard – ook al betreft het een kind van 6 jaar – de leiding moet nemen in het contact met het paard. Als de mens geen leiding geeft, ziet het paard het als zijn eigen taak om leiding te geven. Bij les in dressuur hoort voor ons ook les in het (bege)leiden van een paard.

Op Hippago worden geen reguliere lessen gegeven, zoals op grotere maneges. Een privéles in dressuur is meestal wel mogelijk in combinatie met verblijf in één van onze accommodaties. Wel kunnen er door iedereen mini-cursussen worden gevolgd met les in dressuur of western rijden. We bieden drie mini-cursussen aan: “paardrijles voor beginners“, “opfriscursus” en “paardrijden met plezier“.

Onafhankelijke zit

Een paard wordt belast met een zadel en het – bewegend – gewicht van een ruiter. Er gelden dan natuurkundige wetten. Hoe lichter de ruiter en hoe beter hij meegaat met de bewegingen van het paard, hoe makkelijker het paard het heeft. Een wat zwaarder persoon kan het een paard veel makkelijker maken door goed mee te bewegen. Bij ons ligt de nadruk daarom op een goede en onafhankelijke zit van de ruiter.

Vier niveaus

Onze pony’s en paarden zijn braaf en goed afgericht. Dit betekent dat een goede hulp van de ruiter altijd een goede reactie van het paard oplevert.
Onze lessen zijn onderverdeeld in 4 niveaus. Per niveau staat er welke oefeningen de ruiter aanleert en welke pony’s en paarden van ons kunnen worden ingezet. Het kan zijn dat er binnen 1 lesgroep op verschillende niveaus wordt gewerkt. Een ieder krijgt dan individuele aanwijzingen.
NB Om in een groep te kunnen rijden, dient de ruiter minimaal een jaar lang (ongeveer 50) manegelessen te hebben gevolgd.

We hebben een aantal pony’s en paarden die geklasseerd zijn in de dressuurwedstrijd. We geven les tot en met niveau 4. Dit is te vergelijken met wedstrijdsport klasse L2, uitgebreid met enkele oefeningen uit de M1.

Hoe je weet welk niveau je hebt, lees je hier.
Hoe er op Hippago wordt les gegeven, lees je hier.      

De pony’s en paarden die wij beschikbaar hebben voor onze lessen zijn, naar niveau en gewicht dat ze kunnen dragen:
1. Fly voor niveau 1 en 2 (max 70 kg)
2. Sil voor niveau , 2 , 3 en 4 (max. 75 kg)
3. Ivo voor niveau 1 en 2 (max. 80 kg)
4. Ko-I-Noor voor niveau 1, 2  en 3 (max 70 kg)
5. Rosé voor niveau 1, 2 en 3 (max 80 kg)
6. Jara voor niveau 2 en 3 (max 85 kg)
7. Aniba voor niveau 3 en 4 (max 85 kg)
8. Zanou voor niveau 3 en 4 (max 90 kg)
9. Zadok voor niveau 3 en 4 (max 85 kg)
Hoeveel gewicht een pony of paard kan dragen hangt af van de sterkte van zijn rug (hoe holler de rug, hoe minder gewicht hij kan dragen); de dikte van de pijpen (hoe steviger de benen, hoe meer gewicht hij kan dragen); de leeftijd (pas als een paard 8 jaar is, is zijn bottenstelsel volgroeid) en het evenwicht en de vaardigheden van de ruiter (hoe beter de ruiter in evenwicht zit, hoe minder hij het paard belast. Denk in dit verband aan het dragen van een rugzak: hoe schever de rugzak hangt, hoe moeilijker het is om rechtop te blijven lopen). Om onze paarden te beschermen, hebben we een niveau en maximumgewicht voor onze paarden bepaald.
Wil je alvast kennis maken met onze kanjers, kijk dan op onze pagina pony’s en paarden.

Voor meer informatie over dressuur, kijk op: Wikipedia

Onze visie: veiligheid, structuur, stimulans

Wij doen ons best om ieder van dienst te zijn en stapje voor stapje naar een gewenst doel te werken. Geen dwang of drang, niets forceren, zo nodig een stapje terug als dat nodig is. Het belangrijkste vinden wij dat iedereen met plezier op zijn eigen niveau bezig is en het vertrouwen in eigen kunnen wordt versterkt. Sleutelbegrippen zijn veiligheid, structuur, stimulering vanuit een positieve benadering.

Even genieten...