In het Engels heet springen “showjumping” en dat is een mooie omschrijving, want springen is spectaculair, maar ook onvoorspelbaar en absoluut niet makkelijk! De meeste ruiters hebben verkeerde ideeën over springen. Zij denken dat zijzelf over de hindernis moeten springen. Ze kijken tijdens de sprong naar beneden, naar de balken. Ze gaan wild in de beugels staan en zetten zich af voor de sprong. Als het paard springt, klappen ze achterover. Boven de sprong trekken ze dan aan de teugels om hun evenwicht te hervinden. Pijnlijk voor ruiter én paard.

Balkjes draven als voorbereiding op het springenDus even voor de duidelijkheid. Wat is de taak van het paard tijdens het springen? Springen! En wat is de taak van de ruiter tijdens het springen? Om het paard in het juiste tempo recht voor de sprong te krijgen, hem vervolgens niet te hinderen tijdens de sprong en daarna in een rechte lijn of in de juiste wending, op weg naar de volgende sprong te begeleiden.

Tijdens onze springlessen wordt vooral aandacht besteed aan de juiste zit. Niet zo ver mogelijk uit het zadel komen en met stijve benen in de stijgbeugels staan, maar kont naar achteren, hangen in je bovenbenen, hakken naar beneden, borst richting de manenkam en kin omhoog. Met je kont uit het zadel, maar je broek er aan! Kijk hier voor een filmpje.

We beginnen met balkjes draven, gaan dan over tot het springen van een kruisje en daarna twee kruisjes met een galopsprong ertussen. Vervolgens werken we toe naar het springen van een parcoursje.

Er kan springgymnastiek gevolgd worden vanaf niveau 2. Wanneer de ruiter goed kan meekomen met de bewegingen van het paard en het paard niet hindert op de sprong, kan er op hoogte worden gesprongen.
Helaas hebben niet al onze paarden springtalent. Fly, Rosé en Zanou kunnen meedoen met de springgymnastiek, maar alleen Sil en Ko-I-Noor kunnen echt goed springen.

Op mini-manege Hippago geven we geen reguliere lessen zoals op grotere maneges in de buurt. Wij geven wel lessen in mini-cursusverband (zoals de “opfriscursus” en “paardrijden met plezier“. Ook geven we lessen binnen arrangementen, zoals het “moeder-dochterweekend“. Kijk voor meer arrangementen op onze pagina “paardenvakanties“.