Linne springt achterWat is de taak van het paard tijdens het springen? Springen!
En wat is de taak van de ruiter tijdens het springen? Om het paard in het juiste tempo recht voor de sprong te krijgen, hem vervolgens niet te hinderen tijdens de sprong en daarna in een rechte lijn of in de juiste wending, op weg naar de volgende sprong te begeleiden.

balkjesdravenDe meeste ruiters denken vreemd genoeg zélf te moeten springen. Ze kijken tijdens het springen naar beneden, naar de balken. Ze gaan wild in de beugels staan en zetten zich af voor de sprong. Als het paard springt, klappen ze achterover. Boven de sprong trekken ze dan aan de teugels om hun evenwicht te hervinden. Pijnlijk voor ruiter én paard.

Tijdens onze springlessen wordt vooral aandacht besteed aan de juiste zit. Niet zo ver mogelijk uit het zadel komen en met stijve benen in de stijgbeugels staan, maar kont naar achteren, hangen in je bovenbenen, hakken naar beneden, borst richting de manenkam en kin omhoog. Met je kont uit het zadel, maar je broek er aan!

We beginnen met balkjes draven, gaan dan over tot het springen van een kruisje en daarna twee kruisjes met een galopsprong ertussen. Vervolgens werken we toe naar het springen van een parcoursje.